Other headlines

Augusztus 08, 2019
AMD EPYC™ 7002 Generation processors and compatible platforms are available now ...
Június 14, 2019
2019 Június 13., Minsk (Fehéroroszország): a Prestigio és a Clevetura ...
December 04, 2018
Amit a tárolási szakértők valójában szeretnének
November 29, 2018
Készen áll a Go Beyond –ra? A DELL EMC –vel elrepítjük Marrakesh –be!
Szeptember 18, 2018
Növelje hatékonyságát díjnyertes AMD technológiával, mindennapi feladatokra ...
Június 11, 2018
EPYC is engineered from the ground up based on the datacenter of today to ...
Június 07, 2018
Az Intel a 8th Gen Intel® Core™ i7-8086K limitált kiadású processzor piacra ...
Június 04, 2018
A Computex 38 éve együtt fejlődik az ICT trendekkel. Nyomon követi az ICT ...
Február 14, 2018
CloudFest 2018 is the premiere global hosting and cloud festival taking place ...
Teszteltük a Dell Next Business Day garancia szolgáltatását

Szeptember 14, 2011

DELL, garancia

Teszteltük a Dell Next Business Day garancia szolgáltatását

Mit is jelent a „következő munkanap” és a „helyszíni garancia” a gyakorlatban?

Az Objektív értékelés érdekében, négy külön alkalommal különböző Dell 5110 típusú notebookkal próbáltuk ki a garanciális ügyintézés menetét.

A tapasztaltak szerint az első javasolt lépés sosem rögtön a Support szám hívása! Ha nem szándékozzuk több alkalommal hívni az ügyfélszolgálatot, a következő előkészületeketcélszerű megtennünk, amivel jelentős időt is spórolunk magunknak:

Elsődleges az úgynevezett Dell Service Tag előkészítése, mely a készülék dobozán és a notebook hátoldalán is megtalálható karaktersor, ez a notebook egyedi azonosítója, a szerviz ez alapján azonosítja be a notebookot, mely Dell típusról van szó és az milyen alkatrészeket foglal magában.

A második lépés: a Dell notebookok rendelkeznek egy öndiagnosztikai rendszerrel, amelyet hiba esetén le kell futtatnunk, ezt az „Fn”billentyű+bekapcsoló gomb egyidejű megnyomásával indíthatjuk el. A teszt két lépésből áll, elsőként a rövid néhány perces teszt (ez interaktív azaz jelen kell lennünk), majd egy hosszabb kb. 30 perces folyamat, amely csak a merevlemez és a memóriák működését vizsgálja, (ekkor már magára hagyható a készülék). A teszt eredményeként kapunk egy úgynevezett „Error Code”-ot vagy pedig egy hibátlan tesztet,  mind kettő fontos információ lesz a szerviz és az ügyfélszolgálat részére.

Ekkor hívható az ingyenes 06 (80) 016157 Dell Support telefonszám. Gépi hang üdvözöl, magyar és angol nyelven kaphatunk felvilágosítást, itt ki kell választanunk azt is, hogy hordozható számítógéppel (azaz notebookkal) rendelkezünk. Nagy meglepetést tudunk okozni a telefonos ügyfélszolgálaton, ha a bemutatkozás után közöljük a Service Tag és Error Code információkat ugyanis az ügyfelek 90%-a nem ilyen felkészült. Ha emellett még világosan elmondjuk a hibajelenséget, akkor határozottan érződik felénk a szimpátia még telefonon keresztül is.

Ezek után következik az adatok rögzítése: hová látogasson ki a szerviztechnikus, milyen elérhetőségeken tud időpontot egyeztetni. Amennyiben 15 óráig sikerül a bejelentést megtennünk a következő munkanapon megérkezik a javításhoz szükséges alkatrész, majd érkezés napján vagy azt követő napon pedig kiszáll a helyszínre a szakember a megfelelő szükséges cserealkatrésszel felvértezve. Itt megjegyeznénk, hogy az ügyfélszolgálat nem csak 15 óráig, hanem 17 óráig rendelkezésre áll, viszont a szállítmányozó szolgáltatókhoz hasonlóan egy meghatározott, ez esetben 15 órai záró időponthoz kötik a másnapi alkatrész szállítást. Ily módon rosszabb esetben elcsúszhat plusz egy napot az alkatrész megérkezése, és az is előfordulhat, hogy a szerviz szakember az alkatrész érkezésekor nem aznap, hanem másnap tud a helyszínre érkezni. Így a Dell viszonylatban a „Next Business Day” az alkatrész megérkezését, és nem a technikus helyszínre vonulását jelenti, továbbá figyelembe kell vennünk azt is, hogy a hétvége és az ünnepnapok nem minősülnek munkanapnak. Ennek ellenére egy alkalommal nem sikerült elcsípnünk a 15 órás időpontot (későbbi tapasztalatunk birtokában kínosan ügyeltünk arra hogy még időben hívjuk a központot).

A négy alkalomból két esetben az alkatrész érkezésének napján tehát szoros határidőt tartva vonult ki a szervizes szakember, két esetben pedig másnap, de minden esetben erről telefonon előre értesültünk. Azzal kapcsolatban nincs tapasztalatunk, hogy Budapesten kívüli területeken hogyan alakulna ez az arány. Mi minden esetben a Getronics technikusaival találkoztunk, de az abszolút véletlen, hogy mely szabad kapacitású szervizpartnerhez továbbítják az igényünket és alkatrészt. Ha valamelyik partner szolgáltatásával elégedettek vagyunk, a hiba bejelentésénél akár kérhetjük is hogy az általunk megjelölt szervizpartner járjon el az ügyünkben.

A helyszíni szerviz gyors és nagyon rugalmas. A szerviztechnikus telefonon előre jelzi, hogy mikor érkezik, az átlagos szervizelési idő (ezek közül volt olyan is amely alaplapcserét érintett) kb. 35-40 perc, a leggyorsabb 20 perc. Sajnálatos, hogy az általunk bejelentett 5110-es típusok esetében a merevlemez csak az alaplap kibontásával érhető el így nincs „csak egy merevlemez csere” ugyanis ez a művelet is olyan bonyolult, mintha az alaplapot érintené a hiba. A helyszíni szerelés több okból is praktikus lehet, főként azért, mert a notebook és annak adattartalma nem kerül ki a felügyeletünk alól, nem kell sorban állni, és nem kell sehová elvinni a készüléket. A megjelenő szakemberek akkurátusan ügyeltek a termék állagának megóvására pl. textilen és nem az asztallapon szerelték a fedélre helyezett (a hátlap csavarozáshoz felfordított) notebookot, ez nagyon imponált, mivel az asztallapon fellelhető porszemek kínos karcokat okozhatnak az addig makulátlan fedélen. A javítás után összeszerelt készülékekkel egy dolgunk volt, hogy a keletkezett ujjlenyomatokat a megfelelő tisztítószerrel eltávolítsuk. A beavatkozásnak semmilyen nyomát nem láttuk, ez főként annak is köszönhető, hogy az elemek bontásához a megfelelő célszerszámokat használták, így senki ne próbálkozzon kíváncsiságból csavarhúzós feszegetéssel, mert annak garantált karcolások és benyomódások lesznek az eredményei.

Összefoglalva nagyon kellemes benyomásokat szereztünk a Next Business Day garanciális ügyintézés tesztelése során. A fő konklúzió, hogy az ügyintézés menete sokszor rugalmasabb és gyorsabb, mintha az ügyfél segítségére előzékenyen elvinnénk mi magunk a meghibásodott notebookot a szervizbe a gördülékenyebb ügyintézés reményében. A szolgáltatás üteme és minősége alkalmas arra, hogy akár kiemelt ügyfeleinket is közvetlenül rábízzuk a Support központra és a szervizszakemberekre, de ha az ügyfelünk mégis hozzánk ragaszkodna, akár az értékesítő üzlet telephelyére is kérhetjük a javítást, így nem kell annak logisztikájával külön foglalkozni, hogy hogyan jut el a termék (akár több napos késedelemmel) a budapesti szervizek egyikébe, majd onnan vissza.

A Nest Business Day szolgáltatással a Dell Consumer notebook termékei is beléptek a Business kategória kapujába, vélhetően azon felhasználók nagy örömére akik csak a mérsékeltebb árkategóriát engedhetik meg maguknak, de igénylik a hasonló extra szolgáltatásokat.

Nyilatkozat: Az oldalainkon közölt információk, közlemények a közzététel napján felelnek meg a valóságnak. A közétett információk, közlemények az oldalainkon folyamatosan elérhetőek maradnak, azonban a közzétételt követően nem tudjuk garantálni, hogy az esetlegesen bekövetkező változásoknak megfelelően frissítjük vagy töröljük a nem naprakész információkat. Ennek megfelelően semminemű felelősséget nem vállalunk azért, hogy a közzétételt követően az oldalainkon található információk pontosak maradnak.